ETUSIVU
     ILMOITTAUTUMINEN     TUOMARIT     TUOMARIESITTELYT     YHTEYSTIEDOT     AIKATAULUT     TULOKSET     MAJOITUS     KUVIA     HISTORIAA
    


Tuomariesittelyjä

BERGSTRÖM KRISTINA

Nimeni on Kristina Bergström ja olen kolmen koiran omistaja Helsingistä. Olen aina rakastanut koiria, vaikken koiraperheeseen syntynytkään. Ensimmäisen koirani sain 13-vuotiaana ja pikkuhiljaa aloitin myös näyttelyharrastuksen. Kiinnostus näyttelyitä kohtaan oli herännyt jo pari vuotta aiemmin kun vierailin Helsingissä järjestetyssä maailmanvoittaja-näyttelyssä vuonna 1998.

Näyttelyharrastus alkoi rotukehissä, mutta ehdin neljän vuoden ajan osallistumaan junior handler -kilpailuihin. Nuorena opiskelimme ystäväni kanssa intohimoisesti uusia rotuja ja kuinka niitä esitetään. Kävimme myös kasvattajien luona tutustumassa eri rotuihin. Junior handler -vuosien aikana opin tuntemaan monia eri rotuja ja esittämään niitä hyvällä menestyksellä. Lopulta täytin 18 vuotta ja täysikäisyys tuli vastaan junior handler -kilpailujen osalta. Olen sittemmin keskittynyt esittämään koiria rotukehissä.

Oma rotuni on aina ollut ystävällinen, eloisa ja välillä jääräpäinenkin petit basset griffon vendeen. Oltuani aktiivinen rodun ja näyttelyharrastuksen parissa lähes 15 vuotta esitin oman koirani Nightdream Ricky Martinin vuoden näyttelykoirakilpailun voittajaksi vuonna 2014. Suomessa näyttelykoirien taso on todella korkea ja kilpailua on kova. Tämä voitto ja koko vuosi on ehdottomasti ollut elämäni hienoimpia kokemuksia näyttelyharrastuksen parissa.

Kiitän kutsusta tulla arvostelemaan junior handler -SM-osakilpailun Porvoossa!
BLESSING REGINA & ROLF, Saksa

Koiraharrastuksemme alkoi, kun vuonna 1978 ostimme ensimmäisen oman koiramme partacollien Hollannista. Elämämme muuttui valtavasti, kun siihen tuli koiranäyttelyjä, kasvatusta rakkailla koirillamme kennelnimellä Spirit of Caledonia ja erilaisia tehtäviä rotujärjestössämme "Club of British Sheepdogs". Tällä hetkellä meillä on kotona yksi partacollie ja kolme welsh corgi pembrokea.

 

Elämämme  koiramaailmassa johti lopulta siihen, että päädyimme kouluttautumaan ulkomuototuomareiksi, ensin englantilaisille roduille ja sen jälkeen muillekin mielenkiintoisille roduille. Nyt olemme molemmat ryhmätuomareita ryhmälle 1, Regina myös ryhmälle 5, mutta arvostelemme lisäksi rotuja ryhmistä 2, 5, 6 ja 7, ja jatkamme myös muihinkin ryhmiin.

Olemme arvostelleet koiria ympäri Eurooppaa sekä kansainvälisissä näyttelyissä kuin myös erittäin mielenkiintoisissa rotujen erikoisnäyttelyissä.DESSERNE SYLVIE, Ranska

Synnyin perheeseen, jossa eläimet olivat hyvin tärkeänä osana, ja hyvin pienestä lähtien minun  ympärilläni oli nelijalkaisia ystäviä, ja erityisesti lemmikkimme pointterit ja villakoirat. Heti kun talouteni salli, niin ostin oman näyttelykoiran ja piankin sain ajatuksen perustaa pieni kennel.    Tästä syntyi kennelini nimeltään Vilfloriane, ja siitä lähtien elämäni täytti shih tzut, sittemmin myös  kingcharlesinspanielit ja cavalier kingcharlesinspanielit.

Kasvatin useita valioita erityisesti kingcharlesinspanieleilla ja cavalier kingcharlesinspanieleilla . Siitä alkoi intohimoinen tavoite, joka on vaikuttanut koko loppuelämääni, vaikka aina en saanut perheen hyväksyntää, kun koirat näyttivät ottaneen kaiken vallan. Niillä oli valta viedä sinut ympäri maailmaa, ensin näytteilleasettajana ja sitten tuomarina. Vaikka ensimmäinen rotuni, kingcharlesinspanieli, pitää aina erityistä paikkaa sydämessäni, niin olen kiinnostunut valtavasti   kaikista muistakin roduista. Nykyään on jo mahdotonta olla tuntematta huimaa jännitystä, kun katselen edessäni olevaa erinomaista rotunsa edustajaa mistä tahansa rodusta.EEROLA TAPIO

www.ulkomuototuomarit.fi/eerola_tapio.htmlEKWALL CARINA, Ruotsi

Perheessämme on ollut afgaaninvinttikoiria vuodesta 1968. Kun minusta tuli riittävän vanha, aloin toimia yhteistyökumppanina äitini Xciting-kennelissä. Kasvatustyömme on ollut hyvin pienimuotoista, mutta aika menestyksekästä useiden BIS-voittajien ja monien valioiden ansiosta.

 

Olin aina katsellut chihuahua-rotuisia koiria ja pitänyt niitä aivan uskomattomina pieninä koirina. Vuonna 1999 hankin itselleni ensimmäisen oman chihuahuan. Koirat ovat aina merkinneet minulle tärkeää osaa elämässä. Olen aikaisemmin työskennellyt trimmaajana, mutta nykyään Ruotsin Kennelliitossa rekisteröintiosastolla. Vuonna 2010 minusta tuli ulkomuototuomari, ja olen  arvostellut Pohjoismaiden lisäksi myös USAssa, Italiassa ja Saksassa.FRISK SVANTE, Ruotsi

Läpi aikuiselämäni olen ollut koirien kanssa tekemisissä, etupäässä kasvattajana ja handlerina.   Olen rakastanut tätä harrastusta, ja halusin tehdä enemmänkin sen hyväksi.

Kun halusin oppia enemmän, niin työskentelin muun työni ohella Göteborgin eläinlääkäriasemalla monen vuoden ajan. Tämä työ antoi minulle arvokasta tietoa eläimistä ja myös niiden omistajista. Aikaisemmin toimin trimmaajana ja minulla oli koirahoitosalonki Tukholman keskustassa. Nykyään työskentelen Ruotsin Kennelliiton näyttelytoimikunnassa.

Olen allrounder-tuomari, ja siinä tehtävässä olen saanut matkustella paljon,  pääosin Euroopassa ja Englannissa, mutta myös Venäjällä, USAssa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Japanissa. Järjestän myös anatomiakursseja Ruotsin Kennelliitossa.

Partnerini Björn Magnussonin kanssa kasvatamme berninpaimenkoiria kennelnimellä Kronblommas. Viime vuosina olemme olleet menestyksekkäitä ja olemme myös vieneet koiria kasvatukseen Australiaan, USAhan ja useisiin Euroopan maihin.

Olin yksi johtavista parsonrusselinterrierin kasvattajista, ja tuolloin kennelnimeni oli Toutchstone. Olin alun erin aloittanut  kasvatukseni vuonna 1985 korkearaajaisella jackrusselinterrierillä, joka vuonna 1991 eriytettiin omaksi rodukseen nimellä parsonrusselinterrieri. Osallistuin myös Ruotsin Kennelliiton koiranäyttelyihin. Olen kasvattanut useita terrierirotuja, joista voin mainita   kettuterrierin, lakelandinterrierin, walesinterrierin ja jackrusselinterrierin, jolta rotua myös kasvatin. Olen myös saanut Ruotsin Terrieriklubin ansiomerkin.

Olen ollut mukana Ruotsin Kennelliiton "Special judgement" -toimikunnassa ja toiminut Ruotsin ulkomuotuomariyhdistyksen puheenjohtajana sekä useiden eri terrieriyhdistysten rotujärjestöissä. Nykyään olen mukana Ruotsin berninpaimenkoirayhdistyksessä.

Minun suuri kiinnostukseni eläimiin ei rajoitu vain koiriin, vaan sisältää myös hevoset. Minä olen  myös hevoskilpailutuomari kouluratsastuksessa, ja myös valmennan hevosia ja ratsastajia kilpailuihin. Kun olin nuori, niin osallistuin itsekin kouluratsastuskilpailuihin.JAUSSI YVONNE, Sveitsi

Kasvoin maalla, ja ympäristössä liikkui useita maalaiskoiria, vaikka meillä ei ikinä omaa koiraa ollutkaan. Tästä oli seurauksena kiinnostus eläimiin, ja ainoa mahdollinen ammatti minulle oli eläinlääkäri.

Heti kun minulla oli varaa ja riittävästi aikaa, niin ostimme ensimmäisen oman koiran vuonna 1984, ja se oli tietystikin sileäkarvainen noutaja nimeltään Cedor v Felsbach. Tämä koira vei sydämemme, ja kaksi vuotta myöhemmin perheeseemme liittyi kantanarttumme Danja v Felsbach. Meidän ensimmäinen pentueemme kennelnimellä Neala’s syntyi 20.10.1988, ja tähän mennessä kenneliimme on syntynyt 46 pentuetta.

Kävimme esittämässä koiriamme näyttelyissä Sveitsissä ja ulkomailla ja saavutimme myös menestystä. Näyttelyharrastuksen ansiosta kiinnostuin ulkomuototuomarin tehtävistä, ja huhtikuussa 2001 kolme vuoden opiskelun jälkeen pätevöidyin tuomariksi kaikille noutajille. Huhtikuussa 2008 minulle myönnettiin Sveitsin Kennelliitosta oikeus arvostella koko ryhmä 8 ja huhtikuussa 2015 koko ryhmä 9, ja myöhemmin bordercolliet ja viime vuonna setterit ja pointterit.

Olen arvostellut monessa Euroopan maassa, ja minulle oli suuri kunnia saada Kennel Clubilta lupa jakaa serttejä Englannissa, ja päästä näin A1-tuomareiden listalle sileäkarvaisten noutajien yhdistyksessä.

Minulle oli suuri ilo ja kunnia saada kutsu arvostelemaan Porvoon näyttelyssä. On aina ilo tulla arvostelemaan Suomeen.KANAS ROBERT, Slovakia

Synnyin vuonna 1977. Koko ikäni olen ollut kiinnostunut eläimistä, erityisesti koirista.  Ensimmäinen koirani oli karkeakarvainen mäyräkoira, myöhemmin tulivat ceskyterrieri, skyenterrieri, valkoinen länsiylämaanterrieri, ja lisäksi yhteisomistuksessa amerikancockerspanieli, englanninlammaskoira, irlanninterrieri ja newfoundlandinkoira. Olemme vuodesta 1994 kasvattaneet kennelnimellämme FLANAGAN  useampia pentueita ja hyvin menestyneitä koiria.

Kasvatan edelleen skyenterriereitä, mutta lisäksi yhdessä vaimoni Martinan kanssa valkoisia länsiylämaanterriereitä hänen kennelnimellään SUNSHINE CELEBRATION. Meidän merkittävimmät saavutuksemme sisältävät valioita eri Euroopan maista, kansainvälisiä muotovalioita, useita Euroopan ja Maailmanvoittaja titteleitä, ja omia kasvattejamme mm. Crufts'n, Westminsterin, ja Montgomeryn näyttelyjen ROP-koirina. Meidän kennelimme koiriamme on nähty ympäri Eurooppaa, mutta myös Aasiassa, Australiassa ja Amerikan mantereella.

Minä tulin mukaan kennelelämään jo 27 vuotta sitten, ensin esittämässä omia koiriani, myöhemmin handlerina ja trimmaajana.

Minusta tuli ulkomuototuomari vuonna 2001. Nykyään olen kansainvälinen tuomari kaikille roduille ryhmissä 3, 4, 8 ja joillekin roduille ryhmistä 1, 9 ja 10 ja minulla on BIS-tuomarioikeudet.  Olen arvostellut monissa arvostetuissa kansainvälisissä, kansallisissa, ja erikoisnäyttelyissä useissa eri maissa. Arvostelen usein myös junior handler -kilpailuissa. Arvostan ehkä eniten saada arvostella eri rotujen erikoisnäyttelyssä. Olen erityisen onnellinen, kun sain kutsun arvostella   Euroopan Voittajanäyttelyssä 2018.

Olin mukana järjestämässä vuoden 2003 Euroopan voittajanäyttelyä sekä Maailmannäyttelyä vuonna 2009. Toimin usein  myös koiranäyttelyissä ison kehän kuuluttajana. Useiden vuosien ajan   olen ollut hallituksen jäsen slovakianterrieri- ja kettuterrieriyhdistyksissä. Nykyään olen arvostetun kansainvälisen näyttelyn Dog Expo Nitra näyttelytoimikunnan puheenjohtaja  - tämä on yksi suurimmista tapahtumista Slovakiassa. Olen myös FCI:n näyttelytoimikunnan jäsen.KORHONEN TERHI

Olen Terhi Korhonen, aktiivinen koiraharrastaja Vantaalta. Oma kilpailuaikani junior handlerin parissa oli noin kuusi vuotta, ja näiden vuosien aikana sain mahdollisuuden Suomen lisäksi tutustua myös muiden maiden jh-maailmoihin. Eniten kokemuksia junior handlerista ulkomailta on Englannista.

Täysi-ikäisyyden saavutettuani junior handler-harrastus virallisissa kisoissa jäi taaksepäin, mutta into koirien kanssa yhdessä tekemiseen on säilynyt. Käyn koirieni kanssa aktiivisesti näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Junior handler-vuodet antoivat omalle koiraharrastukselle upean pohjan kasvattajien luona uutta oppiessa ja toivat myös valtavasti ystävyyssuhteita ja hienoja muistoja.

Kiitän kutsusta saada tuomaroida Porvoossa 2018!KURVINEN MARJA-LEENA

Olen 50-vuotias koiraharrastaja Sipoosta. Perheeseeni kuuluvat mieheni Kimmo ja 10-vuotias poikamme Kasper.
Koiria on kotona 8: dobermanni, 6 kääpiöpinseriä sekä lyhytkarvainen mäyräkoira. Lisäksi meillä on 3 Maine Coon kissaa. Omat rotuni ovat dobermanni ja kääpiöpinseri.

Valmistuin ulkomuototuomariksi nuorena, 25-vuotiaana. Rotuna dobermanni. Olen laajentanut maltilla, suurimman osan roduistani (ryhmän 2 rotuja sekä ryhmä 4) olen opiskellut vasta viime vuosina.

Dobermanneja minulla on ollut vuodesta 1984. Niitä kasvatin 1987-2008, nykyään omistan vain yhden urosdobermannin. Sen kanssa harrastan PK-jälkeä, näyttelyissäkin on käyty.
Aiemmin olen kilpaillut PK-haussa.

Ensimmäinen kääpiöpinseri tuli minulle 1991 ja 1993 syntyi ensimmäinen pentueeni. Kasvatan rotua edelleenkin aktiivisesti ja kierrämme tiimin kanssa näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.
Kennelnimeni on A'dreams ja minulla on molemmista kasvattamistani roduista Suomen Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnot erittäin ansiokkaasta kasvatustyöstä (dobermanneilla 1998 ja kääpiöpinsereillä 2008).
Olen kasvattanut 110 valiota (kesäkuu 2018) joista 34 kansainvälistä. Kasvattejani on paljon myös ulkomaisilla kasvattajilla ja harrastajilla.

Molempien rotujeni rotujärjestöissä olen toiminut vuosia. Nykyisin tosin dobermanneilla vain tuomarikouluttajana. Omia rotujani olen saanut arvostella monissa eri maissa vuosien varrella.
KÄRKÄS LEILA

www.ulkomuototuomarit.fi/karkas_leila.htmlLUNDGREN BERTIL, Ruotsi

Monien vuosien ajan kasvatin sileäkarvaisia noutajia kennelnimellä Engelen. Jotkut saattavat muistaa MVA Engelen Squeezing out Sparksin, joka oli BIS Helsingin KV-näyttelyssä.    Ensimmäinen oma sileäkarvainen noutajani syntyi 1979. Sileäkarvaiset noutajat ovat todennäköisesti edelleen lähimpänä sydäntäni, vaikka tällä hetkellä meillä ei ole yhtään sileäkarvaista kotona. Kumppanini Kristina Wikner on menestyksekäs kultaistennoutajien kasvattaja kennelnimellä Cremecastle, ja tällä hetkellä meillä on kaksi valionarttua kotona.

Ulkomuototuomarin urani alkoi vuonna 1995, ensimmäinen rotuni oli luonnollisesti sileäkarvainen  noutaja. Nykyisin minulla on arvosteluoikeudet kaikkiin rotuihin FCI-ryhmissä 4, 6, 7, 8 ja 10 sekä   lisäksi joillekin roduille muista FCI ryhmistä. Olen ollut erittäin iloinen ja kiitollinen saatuani arvostelukutsuja suurimpaan osaan Euroopan maista.

Olen erittäin iloinen kutsusta Porvoon näyttelyyn, sillä Suomessa näyttelyt ovat erittäin hyvin järjestettyjä ja ilmapiiri on hyvin positiivinen.NIEMELÄ RIITTA

www.ulkomuototuomarit.fi/niemela_riitta.htmlRUSKOVAARA ELENA

Olen lappeenrantalainen ulkomuototuomari ja olen valmistunut tuomariksi noin 15 vuotta sitten. Arvostelen rotuja ryhmistä 1, 2, 3, 6 ja 8 ja arvostelukokemusta on kertynyt reilusta paristakymmenestä maasta.

Koirat ovat olleet tärkeä osa elämääni aina. Koiraharrastuksen olen aloittanut slovakiancuvac-rodusta. Myöhemmin kotisohvan ovat valloittaneet irlanninvesispanielit ja mopsit, lisäksi olen kasvattanut muutaman walesinspringerspanielipentueen.

Tätä nykyä koiraharrastus rajoittuu arvostelutehtävien lisäksi lähinnä omien koirien kanssa ulkoiluun. Lisäksi olen jäsenenä Suomen Kennelliiton Näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnassa sekä Slovakianpaimenkoirayhdistyksen jalostustoimikunnassa.TALVITIE MARJA

Olen arvostellut koiria vuodesta 1982, en siis ihan yhtä kauan kuin Porvoon näyttelyä on järjestetty. Kasvattanut vuodesta -66 ja asunut jo vanhempieni kanssa koko lapsuuteni koirien kanssa. Joten elämää ilman koiria en tiedä. Monelaisiin ovat koirat mukaan vieneet, ei vain kasvattamaan ja harrastamaan koirien kanssa vaan myös harrastamaan erilaista järjestötoimintaa koiraharrastuksessa. Siitä on tarttunut mukaan niin kunniajäsenyyksiä, kunniapuheenjohtajuus ja monenlaista kunniaa ja mainetta,  ihan ulkomaisia edustuksia myöten, ettei ylpeydestä syytettäisi, en niitä luettele. Mutta parasta on kuitenkin ollut aika koirien kanssa kotona, lenkeillä, kehissä ja ihan vain muuten. Kivoja kavereita on myös tarttunut vaatteisiin, harvemmin huonoja ja niistä on päästy helposti eroon - unohtamalla.

Kehissä, siellä keskellä, on myös ollut nautinnollista ja vähemmän nautinnollista olla, aina riippuen siitä, onko voinut vain iloita hyvinhoidetuista hyvin liikkuvista rodunomaisista koirista vai onko pitänyt ehkä antaa negatiivista palautetta niistä ylimääräisistä - nykyään niin muodikkaista - kiloista tai huonoista liikunnoista. Mutta siihen on lupautunut kun sen tuomarikortin otti vastaan, ettei siellä tule olemaan vain miellyttäviä hetkiä. Niiden 7 vuoden aikana mitä me Aarnion Antin kanssa olimme ennen tuomarikurssille pääsyä Pystykorvajärjestön koulutuksessa, oppi että paljon vartijaksi sinne kehän keskelle laitetaan ja aina tulee olla rehellinen rodulle, ei niistä ihmisistä narun päässä tai kehänlaidalla saa säikähtää, ei niitä kumartaa, ainoastaan sitä koiraa. Se on se tärkeä. Monia pitäisi kiittää saamastaan opista, mutta jos joitakin mainitsen niin Olli Korhonen, Juho Perttola, Jouko Yrjölä, Hans Lehtinen ja Rainer Vuorinen. Iso pala suomalaista koirahistoriaa mahtuu noiden miesten  elämään kuten myös Porvoon näytelyn järjestämiseen. 

Kiitoksia kutsusta, Porvoossa on aina ollut kiva olla ja hyvä henki. Yritän pitää pääni kylmänä ja mielen avoimena tässäkin näyttelyssä siellä kehän keskellä. Vähän kuitenkin katsoen niitä koiria ruusunpunaisten lasien läpi.